Још један радни викенд, а у циљу заштите интереса деце
Била нам је част и задовољство да током овог викенда будемо домаћини обуке ” Превентивни и корективни надзор у заштити права деце у примарним породицама”, аутора Ружице Ружица Јелисавац Републички Завод за социјалну заштиту) и Вукоте Влаховића ( Министартсво за бригу о породици и демографију-наш другостепени орган), а за колеге, не само из наше установе, већ и целог региона.
У вршењу родитељског права родитељи имају одређена ограничења. Кроз историју преовладавало је уверење да држава нема права да се меша у породичне односе. Савремени правни системи којима је дете у центру породичних односа, из разлога заштите права и интереса деце ограничавају и пооштравају одговорност родитеља у вршењу родитељских права. Природно је биолошки да родитељи воле своју децу и да своја права и дужности према њима обављају на најбољи могући начин и у интересу деце. Међутим, јављају се случајеви у којима родитељи нису способни на најбољи начин да се старају о подизању и васпитавању своје деце, односно случајеви у којима родитељи своје право злоупотребљавају или га грубо занемарују. Држава у тим случајевима преко надлежних органа има законско право да заштити децу од таквих родитеља и предузме одговарајуће мере према родитељима. Овлашћења у нашем правном систему има орган старатељства (Центар за социјални рад) и суд. Орган старатељства има мања овлашћења од суда.
Центар за социјални рад врши послове заштите породице, помоћи породици и старатељства у складу са Породичним законом. У оквиру Центра за социјални рад постоји Служба за заштиту корисника. Она има конкретне задатке и законска овлашћења за примену неодложних мера правне и социјалне заштите детета, које је изложено злостављању и занемаривању у оквиру породице. Сходно Породичном закону, Центар за социјални рад има право да се, под одређеним условима, умеша у односе између родитеља и детета, јер је Центар овлашћен да надзире начин на који родитељ(и) врши родитељска права. У одређеним околностима, Центар може бити овлашћен од стране суда за предузимање одређених мера у циљу заштите права детета. Уколико је и поред примене превентивних или корективних мера Центра и даље присутна опасност по живот и здравље детета, дете се издваја из природне породице и најчешће смештаја у хранитељску породицу.
1. Превентивни надзор Центра за социјални рад над вршењем родитељског права
Превентивни надзор над вршењем родитељског права је интервенција органа старатељства (Центра за социјални рад) којом се помаже родитељима у сагледавању развојних потреба детета како би се те потребе адекватно задовољиле. Суштина превентивног надзора је да Центар помогне родитељима да правилно испуне своје родитељске обавезе, које су им стављене у надлежност по закону. Код ове врсте надзора центар доноси одлуке у ситуацијама када се родитељи не слажу око тога шта је најбоље за дете, родитељи не знају шта да раде у смислу најбоље одлуке за дете или када од детета траже супротне ствари.
2. Корективни надзор Центра за социјални рад над вршењем родитељског права
Корективни надзор над вршењем родитељског права се примењује у ситуацијама када родитељи чине озбиљније грешке у односу према детету. Корективни надзор подразумева да орган старатељства има овлашћење за предузимање одговарајућих мера када родитељи не извршавају своје обавезе у складу са најбољим интересима деце, те доноси одлуке (мере) којима се исправља родитељ у вршењу родитељског права. Закон изричито дефинише врсте и опсег одлука органа старатељства, чиме се изричу мере заштите личности и имовине детета.
Орган старатељства, сходно Породичном закону, може донети три мере у склопу корективног надзора над вршењем родитељског права:
• упозорење родитељима на недостатке у вршењу родитељског права,
• упућивање родитеља у породично саветовалиште и друге установе,
• мере специјализоване за посредовање у породичним односима и полагање рачуна о управљању имовином детета.
Меру упозорења родитеља на недостатке у вршењу родитељског права орган старатељства предузима када постоје недостаци у вршењу било ког права и дужности из законске садржине родитељских права. Ова мера Центра за социјални рад је најблажа мера којом се орган старатељства меша у вршење родитељског права. Мера упозорења би обухватала следеће: родитељима се скреће пажња на недостатке у вези запостављања школе, лоших навика детета или нередовног извршавања обавезе издржавања.
Мера упућивања родитеља у установу на разговор у породично саветовалиште или другу установу специјализовану за посредовање у породичним односима је посебна мера органа старатељства, која се примењује само ако претходна мера упозорења не даје жељене резултате, те родитељи не исправе недостатке у вршењу родитељских права након мере упозорења. Сврха мере упућивања родитеља у установу на разговор у породично саветовалиште или другу установу је да се родитељима укаже на недостатке у старању о детету, те да се помоћу стручног савета и помоћи лица из специјализованих установа помогне родитељима да исправе недостатке око вршења родитељског права. Ако ова мера не донесе најбоље за дете у смислу старања родитеља, Центар за социјални рад може да покрене судски поступак уколико се утврди да постоје разлози предвиђени у закону за покретање судских поступака (поступак за уређење питања вршења родитељског права, поступак за лишење родитељског права, поступак за изрицање мера за заштиту од насиља у породици).
Мере специјализоване за посредовање у породичним односима и полагање рачуна о управљању имовином детета се изричу само онда када се уоче недостаци. Орган старатељства може захтевати, када то сматра оправданим, да родитељи подносе редовне извештаје о управљању имовином детета сваке године или увек када он то од њих затражи. Орган старатељства, је и код ове мере, законски овлашћен да покреће судске поступке у циљу заштите интереса детета.
Из угла закона, Центар за социјални рад има следећа судска овлашћења:
– подношење тужби за заштиту права детета, заштиту од насиља у породици, лишења родитељског права и тужбу за издржавање малолетног детета,
– привремено, у хитним случајевима, када је потребно заштитити дете од злостављања или заштитити неке његове интересе, одлучивати о одвајању детета од родитеља,
– када има више деце коју треба издвојити из породице, проналази заједнички смештај за сву браћу и сестре, а уколико пак процени да је најбољи интерес деце или детета да не буде у смештају са другом децом из породице (браћом и сестрама), да такву процену детаљно образложи..
Захваљујемо ауторима на свим in put-ima током обуке и верујемо да ћемо у народном периоду ове институте из закона, много чешће примењивати., односно где год имамо законску обавезу и професионалну дужност да то радимо.