Тим за насиље у Пожаревцу на састанке позива чак трећину укупног броја жртава у РС

Поред највећег броја пријава за насиље у породици по глави становника у Републици и то годинама уназад, ових дана смо добили још једну потврду квалитета рада тима, кога предводи тужилаштво и у коме поред полиције, највећи део помоћи и подршке жртвама насиља у породици пружа управо наш Центар за социјални рад. Наиме, од укупног броја жртава насиља у РС, чак трећину жртава позваних на састанак групе за координацију чине жртве са наше територије. То значи да је интерни тим Центра за социјални рад, као и осталих институција у систему, обезбедио пре свега поверење грађана, а исто тако и у потпуности испоштовао све процедуре и адекватно одговорио на бројне потребе жртава.
У ситуацији када функционишемо са трећином стручних радника мање и то годинама уназад, велики је успех бити пример добре праксе што су нам пренели представници Министарства правде, на обуци „Ефикасан институционални одговор на насиље у породици“, која је одржана овог викенда, на Сребрном језеру.
Измена законодавног оквира је сасвим сигурно довела до демистификације проблема насиља у породици, о чему говоре и званични статистички подаци институција: 2015-тој године се на нашој евиденцији налазило укупно 41 лице са којима се интезивно радило по овом основу, а 2020-те године, број деце, жртава злостављања и занемаривања је 203, а број пунолетних лица, жртава насиља, занемаривања и у ризику од занемаривања је 1219. Овај број је последица великог броја нових пријава, али и константног праћења лица евидентираних у претходном периоду. Поређења ради, број пријава за насиље у породици је 2016-те године био 105, а 2020-те године 572.
Поред психосоцијалне подршке и правног саветовања који се пружају жртвама насиља у породици, Центар у овим и у ситуацијама злостављања и занемаривања деце, предузума и друге мере и облике заштите и то: смештај у сигурним кућама, прихватилиштима, хранитељским породицама, лишење родитељског права, старатељство, а такође и комуникацију са свим релевантним установама и институцијама из области пре свега менталног здравља.