На данашњи дан прослављамо вредности социјалног рада: социјалну правду, једнакост, солидарност, правичност, поштовање различитости, веру у снаге сваког човека, поверење у промену.
Поштујућу овогодишњи слоган међународног дана социјаног рада „Buen Vivir (прим.прев.добар, миран живот) – заједничка будућност за трансформативне промене“ истичемо значај успостављања таквих заједница које ће бити подстицајне за благостање свих појединаца, у којима ће моћи слободно и достојанствено да живе, у свом пуном капацитету. Проводећи време у заједници, тамо где живе грађани и грађанке од којих свако може у неком тренутку постати корисник или клијент, социјални радници имају могућност да реагују правовремено, да успостављају добре релације са сарадничким институцијама, да осете потребе заједнице и организју њене снаге за помоћ појединцима и породицама којима је та подршка неопходна.
Овај дан је и прилика да укажемо на тежак положај који данас имају социјални радници: недостатак одговарајућих услова рада, обим посла који је некада немогуће савладати, нормативи који захтевају преиспитивање, недовољно развијени ресурси у заједници и недостајуће услуге, а најзначајније недостатак поврења грађана и грађанки у институције у којима они раде, док је угрожавање њихове безбедности присутно скоро сваког дана. Решавање ових проблема захтева хитно преиспитивање и реакцију свих актера.
Шта можемо да учинимо да социјалном раднику вратимо достојанство?
Морамо да се ојачамо знањем и самопоуздањем. Да чврсто станемо иза својих одлука. Да са грађанима будемо партнери у трагању за вредностима које смо негде, успут изгубили. И да поред лавине негативних емоција једне групе људи, стојимо усправно не губећи веру у позитивну промену заједнице.
Свим социјалним радницима, бившим, активним и онима који се тек припремају за обављање овог одговорног посла, честитамо њихов дан и желимо да никада не забораве због чега су пожелели да се баве овом професијом.
Комора социјалне заштите
Удружење стручних радника социјалне заштите Србије
Асоцијација центара за социјални рад
Удружење послодаваца установа социјалне заштите Републике Србије
Удружење послодаваца послодаваца установа социјалне заштите Војводине

Удружење правника у социјалној заштити „Аргумент“