Усвојење је једини облик заштите који трајно мења породични статус деце, која из различитих разлога не могу да живе са својим родитељима или њихови родитељи нису познати, или су преминули, потпуно лишени родитељског права или пословне способности или су се сагласили са усвојењем. Центар за социјални рад је институција где све почиње, где се предају захтеви потенцијалних усвојитеља, где се спроводе стручне процедуре и утврђује подобност сваког пара или појединца који аплицира за усвојење. Подаци о деци која су подобна за усвојење као и подаци о усвојитељским породицама, након извршних стручних поступака, достављају се надлежном министарству. Уколико се констатује правилност и законитост комплетне процедуре, подаци се уносе у јединствени регистар који је строго поверљив и којим располаже ово министарство.
У оквиру редовних активности везано за ове осетљиве поступке и Програм припреме, стручни радници наше установе су ових дана реализовали групне радионице са три потенцијална усвојитељска пара.
Програм припреме за усвојење садржи различите теме које приказују усвојење, усвојенике и усвојитеље из различитих углова. Теме су прописане и односе се на то да ли супружници у довољној мери разумеју шта је усвојење, какве су карактеристике деце без родитељског старања и деце подобне за усвојење, каква су њихова претходна животна искуства, какве су последице на развој, како разговарати са дететом о усвојењу, како се припремити за долазак детета, итд. Адоптивно родитељство, још више него биолошко родитељство због низа додатних задатака, подразумева комплексан просец прилагођавања и брачног/ванбрачног партнера, и сваког појединца понаособ. Циљ припреме усвојитеља јесте развијање осетљивости за потребе деце, и стицање знања и вештина потребних да би се адекватно одговорило на ове потребе, а крајњи исход процена и самопроцена супружника да ли су спремни за усвојење.
Потенцијалним усвојитељима желимо пуно среће и верујемо да ће успети да задовоље потребе за родитељством и деци омогуће породично окружење пуно љубави, а младим колегама честитамо на још једној успешној активности и исказаном високом задовољству корисника програма.